12 augustus 2021
- Logboek
Tres Hombres

Vijftien maanden geleden (by deckhand Hanjo van Weerden)

…stapte ik als trainee aan boord van de Tres Hombres, zonder enig verstand van zeilen.

Ik voer mee de hele zomer, werkte mee op de scheepswerf, ging vervolgens mee naar de Carieb en nu ben ik deksman. Het kan gek lopen.

In de eeuwenoude traditie van de ommelandvaart, waar ook de Hanze uit voortkwam, zeilen wij door Skagerrak.
We zeilen waar 700 jaar geleden al de koggen uit Kampen, Zwolle, Hamburg, Brugge en verder voeren. Wij brengen wijn naar Kopenhagen en Bornholm.
Zij haalden haring bij Skanor, graan uit Oostland, bont uit Rusland.
Wij hebben dertien zeilen, zij hadden er maar eentje. In tegenstelling tot de tijd van Volcmar van Enesce en zijn schip de Brunte wacht ons geen Lübecker deernenkogge noch trage weken op de vitten, waar gewacht diende te worden –-wellicht vergeefs –- op de haring.
Ons wacht wijn en verwonderde blikken van de Kopenhagers.

Wij worden nu voor gek verklaard dat wij zonder motor door Skagerrak varen, toen was er geen andere keus. Het was simpelweg de enige optie. Het is wel bekend dat het flink kan spoken in het Skagerrak. De ommelandvaart was niet een reis die lichtvaardig werd ondernomen. Ik echter heb tot nu toe geluk gehad. Vorig jaar viel het mee, dit jaar is het nog rustiger. Hoewel het in beginsel niet per se leuk is om in zwaar weer te zeilen (geen slaap, zee in je laarzen) en ik afgelopen november op de Atlantische oceaan al een goede storm heb gehad, voel ik me toch een beetje bekocht dat ik niet het beruchte geraas van Skagerrak meemaak.

Ach ja, we moeten ook nog terug natuurlijk…

 

Do you enjoy reading our crew’s adventures? Imagine being there when you enjoy our products at home!

Vergelijkbare blogs

26 januari 2023
Logboek
Tres Hombres

Witte paarden (Sylvester Langvad)

En de witte paarden schitteren als fonkelende diamanten op donkerblauw fluweel. Dat was het uitzicht toen ik op de voormast...
22 januari 2023
Logboek
Tres Hombres

Overtocht Atlantische Oceaan: (Tim Pion – eerste stuurman)

Ongeveer één tijdzone per week passeren, op een klein drijvend eiland, alleen aangedreven door de wind. Het is verbazingwekkend als...
18 januari 2023
Logboek
Tres Hombres

All is all over the place (by captain Anne-Flore Gannat)

Mid-January, is a winter where it is so warm around noon that we have to take care of and hide...
9 januari 2023
Logboek
Tres Hombres

HAPPY NEW YEAR (by Rymke Boonstra & captain Anne-Flore Gannat)

4 Beauforts. Moderate breeze, small waves, breaking crests, white horses. Dear loved ones, fellow humans, relations, HAPPY NEW YEAR to...

Aanmelden nieuwsbrief

Als je je aanmeld voor de nieuwsbrief, informeren we je als eerste wanneer we nieuwe zeilroutes publiceren. De Fairtransport “Sailmail” staat bomvol spannende zeilavonturen, exotische producten en het laatste nieuws over de schepen en haar events. Deze mag je niet missen!