Hawila

Duurzaam transport & Cultuur

Hawila zal niet alleen als zeilend vrachtschip worden gebruikt, maar ook als een cultureel en educatief platform, om het milieubewustzijn te vergroten en bij te dragen aan het stimuleren van de wereldwijde scheepvaartindustrie in de richting van een duurzame, koolstofvrije transportcultuur.

Hawila wil langs haar route bewustwording creëren over globalisering. Door de in de loop van de jaren opgedane ervaringen willen zij hun missie voortzetten om les te geven over traditionele vaardigheden die verband houden met zeilen en boten bouwen met behulp van natuurlijke en duurzame producten.

Omdat kunst en games de geest kunnen openen om visies en acties te creëren, wordt Hawila gebruikt als een samenwerkingsplatform voor optredens en workshops rond duurzaamheid en traditioneel zeilen.

Hawila geschiedenis:

Een schip met een lange geschiedenis
Hawila werd in 1935 in Risør, Noorwegen, gebouwd als een Baltic Trader, een traditioneel Scandinavisch ontwerp voor een sterk houten vrachtschip dat in staat is een enorme hoeveelheid vracht te vervoeren voor zijn formaat.

Ze werd gebouwd als een motorondersteund zeilschip en vervoerde tot in de jaren 60 natuurijs. In WO II werd ze omgebouwd tot een tweemaster zeilend vrachtschip om brandstoftekorten te compenseren.

Door het einde van de ijshandel werd ze in de jaren 70 voor het eerst verlaten. Vanaf 1978 bouwde een Zweedse onafhankelijke school “Mot Bättre Vetande” haar om tot een zeilopleidingsschip voor schoolkinderen als onderdeel van het schoolcurriculum: het vrachtruim werd een slaapzaal, het achterstuurhuis werd verwijderd, een kombuis werd op het dek gebouwd , en een achterdek werd verhoogd. Van 1984 tot 2008 zeilden generaties Zweedse schoolkinderen met Hawila. Uiteindelijk leidde de financiële situatie van de school ertoe dat Hawila werd verkocht.

Een nieuwe eigenaar hield haar een paar jaar vast voordat ze haar in 2013 achterliet in Kastrup. In 2014 werd ze door onze vzw Hawila Project gered, gerepareerd en gerestaureerd voor de kustvaart.

Hawila specificaties

  • Gebouwd:  1935 
  • Zeilwerk: gaffelgetuigde Ketch
  • Lengte compleet: 34,9 meters
  • Lengte van het dek: 25,5 meters
  • Diepgang: 3 meters
  • Vracht capaciteit:  60 ton / 95 m3
  • Maximale aantal zeilen: 10
  • Professionele crew: 6
  • Trainees: 26

Aanmelden nieuwsbrief

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, informeren we je als eerste wanneer we nieuwe zeilroutes publiceren. De Fairtransport “Sailmail” staat bomvol spannende zeilavonturen, exotische producten en het laatste nieuws over de schepen en haar events. Deze mag je niet missen!