3 december 2019
- Logboek

Onderweg naar La Palma (Chris Verhoeven/Trainee)

We stevenen met een constante noordelijke wind in de richting van La Palma. Er waren momenten dat ik – en met mij andere trainees – wensten dat we er waren… Maar ons offer aan Neptunus heeft het tij volledig gekeerd. Onze ‘landmodus’ is vervangen door het ritme van de zee. Kloktijd is vervangen door de routine van 4 uur wacht (0.00 – 4.00 uur), 4 uur rust 6 uur wacht, 6 uur rust 4 uur wacht en zo de klok steeds rond. Het lijf is gewend aan de voortdurende bewegingen en dat maakt de lessen in old school zeilvaart, het klussen en genieten van sterrenhemels, fluoriserend plankton en de wisselende aanblik van de golven en luchten spectaculair.
Geen idee of er een echte zeeman in mij schuilgaat, maar het observeren wat er in de atmosfeer, met het schip in de hechter wordende groep en in mijzelf gebeurd is al opwindend genoeg, wat mij betreft. Ik kan een beetje zeilen, maar nu is het ook zaak om alle Engelse uitdrukkingen te kennen. ‘Get the slack out off the Braces!’ ‘Ease the course sheet!’ En zo zijn er nog een hele reeks anderen uitdrukkingen, die ik hier voor het eerst hoor.
De grootste uitdaging voor mijzelf is een keer de mast in de boel van bovenaf bekijken. Als ik daar dan de kans voor krijg tenminste, want waar je ook bent, er is altijd wat te doen.Ik geniet van het vakmanschap van de crew. En van de kameraadschap tussen mensen die allemaal van mening zijn dat het kapitalistische systeem waar we met zijn allen inclusief het goederentransport over zee – in zitten een schop onder zijn reet verdient. Maar mijn grootste respect gaat toch wel uit naar de motor die de Tres Hombres draaiende houdt: Soraia onze superkok. Onder ‘really tough conditions’ weet zij ons prachtige maaltijden voor te zetten. Daar zijn we inmiddels al ruim 500 fossielvrije zeemijlen mee vooruitgekomen! Moeite Obrigado, Soraia!

Vergelijkbaar nieuws

Closing the door to the Caribbean
22 maart 2024
Logboek
Tres Hombres

Closing the door on the Caribbean (Captain Anne-Flore)

As expected, we have been hit by a  front. We are closing the door on the Caribbean and opening the...
Against the wind
12 maart 2024
Logboek
Tres Hombres

Against the wind (Jordan Hanssen)

At worst this ship is a compelling object. With her sails up, galloping over the sea, she is a thing...
On the way to the Dominican Republic
1 maart 2024
Logboek
Tres Hombres

On the way to the Dominican Republic (Captain Anne-Flore)

In the evening a fair wind returned to bring us to the mysterious island of Los Aves. For many years,...
Blurry Lines
15 februari 2024
Logboek
Tres Hombres

Blurry Lines (Kit Schulte)

Where or When Does One Thing End and Another Begin? I had imagined blurry lines, but figured quickly that all...

Aanmelden nieuwsbrief

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, informeren we je als eerste wanneer we nieuwe zeilroutes publiceren. De Fairtransport “Sailmail” staat bomvol spannende zeilavonturen, exotische producten en het laatste nieuws over de schepen en haar events. Deze mag je niet missen!