Her home is the sea – by Wiebe Radstake

DATE: 12-10-15 GMT: 1715 POS:48º21.2′ N,5º05.8′ W COG:130º  SOG:9.5kts

GENERAL SYNOPSIS: ON BOARD THE TRES HOMBRES

WIND DIR:NE

WIND SPD: 4BFT

CURRENT DIR:W

CLOUDS:1/8

SEA STATE:2

SEA TEMP:15

AIR TEMP:17

AIR PRES:1021

By Wiebe Radstake (First Mate)

Daar zijn we dan weer terug op zee. Na een rondtocht door Sicilie vorige winter is het moment aangebroken om weer aan te monsteren op de Tres Hombres. Het leven op de wal was mooi maar na mijn vorige Atlantische rondtrip had ik altijd die openingszin van Moby Dick in mijn achterhoofd spoken:´Wanneer ik merk dat ik stuurse trekken om mijn mond krijg; wanneer er een klamme, druilerige novemberstemming in mijn ziel heerst; wanneer ik merk dat ik onwillekeurig blijf staan voor doodkistenwinkels, en de achterhoede vorm van iedere begrafenisstoet die ik tegenkom; en vooral wanneer mijn mindere ik  zozeer de bovenhand over me gaat krijgen, dat er een sterk zedelijk beginsel voor nodig is om een voor een de mensen hun hoed van Het hoofd te slaan – dan acht ik het hoog tijd om zo gauw ik kan naar zee te gaan´.
¨

Hier varen we dan door het Engelse kanaal. Tom Waits staat op, hij zingt over Singapore, zijn vreemde hoempapa lijkt opgenomen te zijn in een havenkroeg. zal Tom in een of andere kroeg op ons wachten te Douarnenez? Tom Waits mag nu niet te hard zingen omdat de helft van de bemanning slaapt en maak slapende mensen niet wakker met grommende havenbinken, nee poor de volgende wacht met mooie verhalen over weer, over koffie en zelfgemaakte koek. Terwijl we de zelfgemaakte koek gestaag naar binnen werken, praten we over het leven aan en op zee. Over thuis gaat het nog niet, we zijn ook pas net weg, over thuis zal het steeds vaker gaan op de terugweg. Tijdens vorige nachtwachten zagen we de grote vrachtschepen als verlichte kamers langsvaren. Op al die bruggen zaten ook mensen die ook nachtwacht hadden net als ons. Hoe zouden deze mensen over het leven denken, wat gaat er in hun hoofden om? Een ding is zeker, ze voelen de wind niet en ze ruiken of horen de zee ook niet.

Ondertussen gaat bij ons achter het roer (of eigenlijk voor het roer moet ik zeggen hier aan boord) over Parijs, stad van de liefde, stad van het bier voor vijf euro en dat de Eifeltoren zo langzamerhand in elke grote wereldstad staat. Dat we daarvoor niet meer naar Parijs moeten komen. Dan gaat het over Corsica, over eilanden verder weg, over alle plekken die we nog willen bezoeken. We zijn het er over eens geen vliegtuig meer te gebruiken. Te makkelijk, te vervuilend. De mooiste manier om op een eiland aan te komen is per boot, per zeilboot wel te verstaan. Tom Waits gromt nog steeds, nu over overal thuis zijn en zo is het maar net. De Tres is ons thuis en haar thuis is de zee, en die is overal om ons heen.

Share this post:

Neueste Nachrichten, Blogs und Events

Folgen Sie unseren Abenteuern auf Instagram!