27 november 2019
- Logboek

Terug aan boord (Wiebe Radstake)

Terug aan boord (Wiebe Radstake)

Weer aan boord, na een paar dagen zuidelijk gereisd te zijn met de bus, blablacar, liften en de trein zijn Suzan, mijn vrouw en ik aan boord gekomen in Baiona Spanje. Niet met het vliegtuig willen reizen is best een uitdaging maar ik zie liever zulke prachtige landen vanuit een treinraam als de vliegvelden die overal op de wereld hetzelfde zijn.

Het is altijd weer een bijzondere tijd voordat je voor langere tijd aan boord gaat. Een paar maanden weg van thuis, vrienden en familie, weg van die wereld.  Nu geen kippen meer voeren maar je bord vasthouden in de Galley, niet meer door de Zeeuwse modder naar het houthok maar een rondje over het voorschip in de zoute golven.  Het dagelijks leven gaat weer om de weerberichten en niet om internet met al haar loze nieuws. Sommige dingen blijven wel het zelfde: een boek lezen als je niet op wacht ben, gitaar spelen in de buitenlucht, stukken schrijven voor later.

Het gaat goed met de Tres Hombres, de crew en trainees werken goed samen om de rigging aan te spannen, voetlijnen worden weer aangetrokken, de kombuis wordt bevoorraad terwijl het voedsel koken gewoon door gaat.

Ik doe mijn ronde om te zien hoe de crew er voor staat, of ze het naar hun zin hebben, nog dingen nodig hebben voor de volgende crossing. Met bootsman Jeroen bespreek ik de technische staat van het schip, het tuigage en gereedschap met Paul en Adam de stuurmannen gaat het over de navigatie en over hoe de groep er voor staat. Met de kok Soraia bespreek ik of er genoeg voedsel is, of het koken wel gaat en er genoeg wordt geholpen.

Deze week komen er nog 5 nieuwe trainees aan boord, samen met hen maken we het schip klaar, ze leren de zeilen, de lijnen krijgen lessen over het zeilen aan boord van een dwarsgetuigd schip. Ook gaan we nog 28 lege vaten laden om die op te vullen met de beste rum op La Palma, Barbados, Martinique en Dominicaanse Republiek.

Het weerbericht, getijdes en afstanden worden samen bekeken en dan is het binnenkort tijd om zee te kiezen. Nog even wachten op de Noorderlijke winden die ons naar La Palma zullen brengen. We hebben allemaal zin om  de Atlantische oceaan op te gaan! 

Vergelijkbaar nieuws

Sailing with a full belly
26 april 2024
Logboek
Tres Hombres

Sailing with a Full Belly (Captain Anne-Flore)

Giant cabbage leaves and Azorean banana skins were overtaking the ship while the sunset falls later and later. After some...
Closing the door to the Caribbean
22 maart 2024
Logboek
Tres Hombres

Closing the door on the Caribbean (Captain Anne-Flore)

As expected, we have been hit by a  front. We are closing the door on the Caribbean and opening the...
Against the wind
12 maart 2024
Logboek
Tres Hombres

Against the wind (Jordan Hanssen)

At worst this ship is a compelling object. With her sails up, galloping over the sea, she is a thing...
On the way to the Dominican Republic
1 maart 2024
Logboek
Tres Hombres

On the way to the Dominican Republic (Captain Anne-Flore)

In the evening a fair wind returned to bring us to the mysterious island of Los Aves. For many years,...

Aanmelden nieuwsbrief

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, informeren we je als eerste wanneer we nieuwe zeilroutes publiceren. De Fairtransport “Sailmail” staat bomvol spannende zeilavonturen, exotische producten en het laatste nieuws over de schepen en haar events. Deze mag je niet missen!