Vijftien maanden geleden (by deckhand Hanjo van Weerden)

…stapte ik als trainee aan boord van de Tres Hombres, zonder enig verstand van zeilen.

Ik voer mee de hele zomer, werkte mee op de scheepswerf, ging vervolgens mee naar de Carieb en nu ben ik deksman. Het kan gek lopen.

In de eeuwenoude traditie van de ommelandvaart, waar ook de Hanze uit voortkwam, zeilen wij door Skagerrak.
We zeilen waar 700 jaar geleden al de koggen uit Kampen, Zwolle, Hamburg, Brugge en verder voeren. Wij brengen wijn naar Kopenhagen en Bornholm.
Zij haalden haring bij Skanor, graan uit Oostland, bont uit Rusland.
Wij hebben dertien zeilen, zij hadden er maar eentje. In tegenstelling tot de tijd van Volcmar van Enesce en zijn schip de Brunte wacht ons geen Lübecker deernenkogge noch trage weken op de vitten, waar gewacht diende te worden –-wellicht vergeefs –- op de haring.
Ons wacht wijn en verwonderde blikken van de Kopenhagers.

Wij worden nu voor gek verklaard dat wij zonder motor door Skagerrak varen, toen was er geen andere keus. Het was simpelweg de enige optie. Het is wel bekend dat het flink kan spoken in het Skagerrak. De ommelandvaart was niet een reis die lichtvaardig werd ondernomen. Ik echter heb tot nu toe geluk gehad. Vorig jaar viel het mee, dit jaar is het nog rustiger. Hoewel het in beginsel niet per se leuk is om in zwaar weer te zeilen (geen slaap, zee in je laarzen) en ik afgelopen november op de Atlantische oceaan al een goede storm heb gehad, voel ik me toch een beetje bekocht dat ik niet het beruchte geraas van Skagerrak meemaak.

Ach ja, we moeten ook nog terug natuurlijk…

 

Do you enjoy reading our crew’s adventures? Imagine being there when you enjoy our products at home!

Share this post:

Restez informé sur les dernières aventures, blogs et événements.

Suivez nos aventures sur Instagram!