Een werkelijke zeedoop door Leo Vonk

Heb een bankje bevonden in een klein parkje in de stad Santa Cruz op het eiland La Palma. Het schrijven valt nog niet mee, want na 6 1/2 dag op zee deint het aan de wal ook nog behoorlijk. Ik heb dus m´n zeedoop gehad en ik moet zeggen dat dat een hele ervaring is. Vanuit Setubal Portugal ben ik samen met 4 andere trainees aan boord gekomen en op donderdag 27 Nov. zijn we ´s middags om 13:15 vertrokken. Met behulp van een sleepboot buitengaats getrokken en toen op eigen kracht koers gezet naar de 1e bestemming. Wat vond ik het mooi de eerste 3 uur. Maar toen kwamen de eerste verschijnselen van zeeziekte en nam mijn enthousiasme zienderogen af. Gelukkig was ik niet de enige aan boord die zich niet echt heel lekker voelde ook de andere nieuwe mensen liepen nogal verdwaasd rond. Want denk je in alle dagelijkse handelingen komen in een totaal ander perspectief te staan op een schip dat voortdurend deint en rolt en bonkt. De eerlijkheid gebiedt mij dan ook om te zeggen dat de eerste 2 dagen zwaar waren en ik mij echt afgevraagd heb of dit nu werkelijk is wat ik zo graag wilde. Ook het werken aan boord tijdens de wachten viel mij zwaar. Al die touwen, zeilen , pinnen de commando´s, het overspoelde mij.

Vanaf zaterdagmiddag werd het beter en zag ik voor het eerst de schoonheid van het schip, de bemanning en de zee. Want wat is het een geweldig schip dat zich volkomen op eigen kracht voortploegt over die eindeloos deinende watermassa. En hoe goed is de crew, die zich steeds opnieuw moet bezighouden met een aantal van de nieuwe klunzen die aan boord komen. De zee, voortdurend veranderd van vorm soms dreigend en agressief dan weer lieflijk en zacht. Kortom, het leven nam weer wat kleur aan en ik had aanvaard dat dit het voor mij de komende periode zou zijn en dat ik het ondanks de problemen mooi vind. Dit gevoel is alleen maar toegenomen en nu na zo´n 7 dagen ontstaat er een band tussen schip, bemanning en zee en voel ik een fijn gevoel deel uit te kunnen maken van deze geweldige ervaring. Het is nu 1 dag voor Sinterklaas en denk ik toch met wat weemoed aan het feit dit feest in huislijke kring te moeten missen. Lieve Sam en Tes ik hoop dat jullie een hele fijne avond hebben. Voor allen die ik lief heb een dikke zoen en p.s. Bert ik heb nog niets gevangen.

Groet Leo Vonk trainee Tres Hombres

Share this post:

News, updates and adventure

Follow our adventures on Instagram