Zie ginds komt ‘t zeilschip – By Wiebe Radstake

DATE:5/12/2015  GMT:13:00  POS:14.34.578N, 41.53.707W COG:255  SOG:7.2

GENERAL SYNOPSIS: ON BOARD THE TRES HOMBRES

WIND DIR:ENE

WIND SPD: 4 Bft

CURRENT DIR: South

CLOUDS: 4/8

SEA STATE: 3

SEA TEMP: 27

AIR TEMP: 31

AIR PRES: 1018

By Wiebe Radstake

Zie ginds komt ‘t zeilschip

Aangezien de Albert Heijn tegenwoordig eind Augustus al peper-en kruidnoten in de schappen heeft, kunnen wij nu midden op de oceaan kruidnoten eten op 5 December. Net voordat wij vertrokken, een paar maanden geleden besloot ik nog snel even langs de winkel te gaan om een paar kilo speculaas, kruidnoten enzovoort in te slaan. Die ik onder mijn bed verstopte want je weet maar nooit wat er mee gebeurt als ze open en bloot opgeslagen liggen.
Sinterklaas, het oerhollandse feest met oerhollandse liedjes met teksten ’tis een vreemdling zeker die verdwaald is zeker, zal eens even vragen naar zijn naam’. Vraag ik me toch af of men tegenwoordig in Nederland nog gaat vragen om een naam of angstvallig de deur op slot doet als er aangeklopt wordt, zoals fort Europa met haar grenzen omspringt. Maar goed, Sinterklaas moet een feest worden van het nu, van de toekomst, met alle gekleurde pieten gezellig op het dek. Als de pieten dan groen worden dan mag het vervoer ook wel wat groener. Weg met die stoomboot, laat die pieten maar in de masten klimmen van een echt zeilschip. Het lijkt me een prachtig gezicht, een schip vol onder tuig die haven invarende, de kade’s vol met mensen en het ruim vol met pakjes en snoepgoed. Eigenlijk doen wij straks in Maart niet anders in Amsterdam.

December op veertien graden Noord, vliegende vissen overal rondom ons, die als kleine zwerkballen rond ons heen scheren. Een goede swell naar het zuidwesten toe en wij die daarover heen denderen. Vandaag is het schoonmaakdag, iedereen neemt badjes in emmers en douches onder kopjes water. Het schip wordt van binnen schoongemaakt en ondertussen schilderen we de ankerlieren.
Op de achterplecht luisteren we naar Gypsymuziek van Gogol Bordello, het is overdag over de dertig graden en we vorderen goed. Nog zo’n elfhonderd mijl te gaan, over een week zijn we als het goed is in Barbados. Om rum te laden, om rum te drinken, om in de avond te dansen op het strand, vuurtjes te maken, kokosnootmelk te drinken, om te zwemmen en het feest dat leven heet te vieren. Sommige mensen hier aan boord kunnen niet wachten, anderen vinden het leven hier op de oceaan aan niets ontbreken. Ik  ben een van die laatste, het is jammer dat de Sint mijn schoen nog niet gevonden heeft, ik heb hem zelf dan ook al dagen niet aangehad, misschien ligt het daaraan, maar ik verlang ook niet naar veel meer als dit. Denderen over de oceaan en de blik op oneindig.

Share this post:

Neueste Nachrichten, Blogs und Events

Folgen Sie unseren Abenteuern auf Instagram!