Tres Hombres blog: Fairtransport vaart door, ondanks wereldwijde hack

Op de dag dat de wereldhandel, via Maersk, de grote container rederij, werd platgelegd door internationale hackers, kreeg de Nederlandse duurzame rederij Fairtransport opdracht om met spoed, een van haar schepen naar Frankrijk te sturen met een lading opdracht. Omdat de schoenerbrik Tres Hombres toevallig net in de haven van Den Helder lag, klaar om een grote onderhoudsbeurt te krijgen, kon Fairtransport gelijk inspelen op deze opdracht.

De onderhoudsperiode werd direct uitgesteld, een bemanning van twaalf bemanningsleden en een kapitein werden opgetrommeld, proviand aan boord gebracht, en een lading rum ingenomen. Na enige hoofdbrekens werden agenten en douane bereid gevonden het papierwerk voor de uitklaring van dit duurzame transport te regelen. Ook de eigenaars van de sleepboot Gar waren direct bereid om op korte termijn het motorloze schip, vanuit de Helderse haven, de rede van Texel op te slepen.

Of deze lading werkelijk tot stand gekomen is door lading eigenaren die het vertrouwen in de containervaart verloren hebben, en alleen nog met zeilschepen hun vracht willen vervoeren, wil de kapitein geen uitlatingen over doen. Wel zegt hij: het is duidelijk dat de containervaart langzamerhand zijn geloofwaardigheid verliest. Het is natuurlijk belachelijk dat lading eigenaren alleen naar de prijs van een transport kijken. En niet naar het effect op het milieu, klimaat en leven op aarde voor onze medemensen, kinderen en kleinkinderen.

Ondertussen zeilt de Tres Hombres op de Noordzee met als bestemming Le Havre, Frankrijk. Hier gaat ze een volle lading wijn innemen. Welke weer in Den Helder zal worden overgeslagen op het zeilende vrachtschip Nordlys. Dit schip zal daarna naar Kopenhagen varen. Wie er ook in geloofd dat het tijd is voor een transitie in de transport sector kan zelf meedoen door: te investeren in een van de schepen, Nordlys of Tres Hombres, of voor elk bedrijf die iets vervoert, door de overstap te maken naar zeilschepen. Het is ook mogelijk om mee te varen. Meer informatie op: www.fairtransport.eu

Kapitein Jorne Langelaan

Share this post:

Neueste Nachrichten, Blogs und Events

Folgen Sie unseren Abenteuern auf Instagram!