Tres Hombres blog: De zeeman arm, en vals de wijven…

De  zeemeeuw vliegt, de walvis zwemt,
De bootsman vloekt, de kok wast zijn hemd.
Zo is het geweest en zo zal het blijven:
De zeeman arm, en vals de wijven…

Als ik Jan de Hartog lees op een hete Zondag, rollend met lijzeilen voor de wind langs Bonaire, dan kan het wel is dat de kapitein aan dek springt en een oud runnersrijmpje opzegt voor de verbaasde bemanning, verstaan doen het toch niet velen. Natuurlijk durf ik niet slecht te praten over de prachtige zeemeerminnen aan boord maar het rijmpje vervalsen zal zonde zijn.
Dat die goede man het zo mooi en levendig over de stoomvaart heeft mag in onze ogen natuurlijk niet, want juist daar komt alles verdriet van de industriële revolutie vandaan, maar als je het goed bekijkt wisten de zeehelden niet van het kwaad en wat het ooit zou betekenen. De nadruk in het boek (Hollands Glorie) ligt toch op de kruispeilingen der karakters, de gevaar van aanvaring tussen hun, soms een mooie zeeslag die daaruit voortkomt en soms een gehavend hart na afloop van de storm. Bovendien zijn onze vrienden van de sleepvaart in Holland de beste makkers en altijd bereid om onze schuit binnen of buiten te sluizen, weer of geen weer.

Zo dichtbij is de tegenwoordige zeilende handelsvaart bij deze avonturen, beschreven in het boek, dat het voelt alsof we iets uit de oudheid teruggehaald en nieuw leven ingeblazen hebben. Zo vertrouwd voelt de kameraadschappelijkheid en zo gewild de hartelijkheid en de vastberadenheid om samen ergens voor te gaan, recht door zee. En dat willen we ook, samen gaan, want alleen zijn we maar de 3 gekken op ons kleurrijk schuitje. Dat zijn we dan ook maar alleen even, om de aandacht op te roepen.
Daarom is ook zoveel liefde, zweet en tranen in deze mooiste schuit gegaan, om te laten zien wat waarde heeft, zoals vakmanschap, poëzie, durf en volharding.
Om te laten zien wat kan zonder stookolie, om te laten zien hoe weinig je eigenlijk bij elkaar kan scharrelen met een immens hoop werk, als je het op de enige natuurlijke manier doet, op kleine schaal en zonder motor. Net zoals de biodynamische, of ouderwetse boer veel werk en weinig opbrengst heeft, vergeleken met wat wij normaal noemen. Maar normaal is niet normaal. Het is crimineel. De bodem, de lucht, het water, de dieren en onze gezondheid zijn niet meer normaal, ze zijn beschadigd door wat uiteindelijk van deze bruisende welvaart aan een kant van de planeet vandaan komt.
Van de andere kant niet te spreken, daar moeten ze voor hetzelfde euvel ook nog slavenwerk doen. Normaal is veel werk of aandacht of vaardigheid voor weinig geld of opbrengst, want andersom zal je je overvloedige tijd moeten verdoen met dingen als stinkende, zwarte olie uit de grond pompen en machines uitvinden die deze olie tot rook maken, jezelf vet en lui maken en waar uiteindelijk niemand mee wat opschiet en hetgeen alleen stress veroorzaakt. Je kan ook op het strand zitten en vissen.

In Marie Galante ging het goed. Nadat we alle mogelijke manieren overlegt hadden hoe we met deze wind de lading vaten met rum veilig aan boord zouden brengen, kwamen we uiteindelijk op de oudste manier terecht: gooi ze in het water en trek ze met een touw om je borst 750m naar het schip toe, zwemmen maar dan. Zeker de snelste manier en wat een gevoel om zo’n 200lt eiken vat gevuld met de beste rum van het eiland door de oceaan de rollen. Je kan alleen niet zoveel lachen met die golfjes die je open mond in willen.

Nu nog een mijl van Bonaire vandaan, misschien kijkt Joel wel naar zee. Hem hebben we hier afgeleverd een paar jaar terug, op het eiland waar hij vandaan komt. Nadat hij in Holland als onhandelbare jongen met de Tres Hombres meegestuurd werd en het daaropvolgende seizoen al als betaalde dekhand of able bodied seaman, met ons meeging. Goeie carriere ouwe salamander, we wensen je wel! Groet van Remi, Daniel, Jeroen en mij!

Op naar Columbia nu, gij zult geen goede wind verleggen, daar hebben ze fijne koffie hoorden we, je kan de sneeuwbergen vanuit de zee zien en de mensen zijn goudbruin, heel mooi en altijd klaar voor een praatje…

Hasta pronto, Captain Andreas

Share this post:

Neueste Nachrichten, Blogs und Events

Folgen Sie unseren Abenteuern auf Instagram!