Jongens zijn we maar aardige jongens al zeg ik het zelf – by Wiebe Radstake

DATE: 13-11-2015 GMT:16:15 POS:32.12.633 N,14.55.801 W COG:223 SOG:6.2

GENERAL SYNOPSIS: ON BOARD THE TRES HOMBRES

WIND DIR:NNE

WIND SPD: 3bft

CURRENT DIR: S

CLOUDS:2/8

SEA STATE: 3

SEA TEMP: 17

AIR TEMP: 24

AIR PRES: 1024

By Wiebe Radstake (1st mate)

Jongens zijn we maar aardige jongens al zeg ik het zelf

En zo stond me het ook bij, dagen met de wind in de rug ongeveer zes a zeven knopen over de oceaan. In ons t´shirt in het midden van November. En de nachten zijn net zo mooi als de dagen, met een sterrenhemel die ik voordat ik de oceaan op ging niet eens had kunnen voorstellen. Lou Reed zong ooit eens: ´In the New York sky there are no stars, they are on the ground´. Dat gevoel van al die kleine sterren die krioelen door de megasteden en nooit een echt donkere lucht hebben gezien, dat sprak me altijd wel aan. Een wereld waar geen donkere nacht meer bestaat, waar het leven 24/7 doorgaat. Waarin geld verdient moet worden bij het leven. Waarin kinderen denken dat melk uit een fabriek komt, waar ouderen ook bij god niet weten waar hun voedsel en kleding vandaan komt. Eigenlijk zou het in elk schoolprogramma opgenomen moeten worden: iedereen een paar maanden de oceaan op met een schip als dit. Even afkoelen van het jachtige bestaan op de wal. Naar de basis: Met elkaar samenleven met minimale middelen. Overgeleverd aan de natuur. Ik denk dat als iedereen dat een keer meegemaakt zou hebben, de wereld er al een stuk beter uit zou zien.
Op een middag als deze geef ik soms wat lessen; over het weer; over zeilvoering; hoe overstag te gaan; gijpen; ware wind en schijnbare wind; over kompasnoorden en echt noorden. Helemaal geen lessen zoals je in Nederland op school krijgt. Maar gewoon in de zon op het achterdek met een kop thee en mooie discussies over hoe nu nog beter te varen.
Dat zijn niet de enige discussies in de stuurboord wacht op het achterdek. Hele nachten praten we over hoe we de wereld willen veranderen, en dat doet me ook wel aan de schrijver Nescio denken: ´Wat hebben we al niet moeten willen opknappen. We zouden wel eens laten zien hoe ´t moest. We, dat waren wij, met z´n vijven. Alle andere mensen waren ´ze´.
Altijd heb ik het boek ´Titaantjes´ van de schrijver Nescio als een soort bijbel beschouwt, het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en nog steeds gaat er een versleten versie van het boekje mee in mijn plunjezak op elke reis. Toch begin ik nu voor het eerst in mijn leven te denken dat het einde van het verhaal Titaantjes niet meer op gaat tegenwoordig:

´Gods troon is nog ongeschokt. zijn wereld gaat haar gang maar. Af en toe glimlacht God even om de gewichte heeren, die denken dat ze heel wat beteekenen. Nieuwe Titaantjes zijn al weer bezig kleine rotsblokjes op te stapelen om ´m van z´n verhevenheid te storten en dan de wereld eens naar hun zin in te richten. Hij lacht maar en denkt: ´Goed zo jongens, zoo mal als je bent, ben je me toch liever dan die mooie wijze heeren. ´t spijt dat je je nek moet breken en dat ik die heeren moet laten gedijen, maar ik ben ook God maar ´En zoo gaat alles z´n gangetje en wee hem die vraagt: Waarom?´

De nieuwe titaantjes van vandaag stapelen ook weer blokken op voor verandering maar het is er de tijd voor. Het is tijd om steeds verder te bouwen en te laten zien dat het ook anders kan. We bouwen schepen, leggen eigen tuinen aan, kopen niet meer in supermarkten, protesteren tegen nog meer olie binnenschrapen op de noordpool, willen niet meer hersendood gemaakt worden door televisie en internet, geloven de grote heeren niet meer die zeggen dat alles z´n gangetje maar moet gaan en dat dan alles wel goed komt. We praten niet alleen over veranderingen onder deze gigantische sterrenhemel maar zijn ook echt begonnen met een verandering. Het is bijzonder te ervaren wat een klein begin (een houten schip) al doet met haar omgeving. En dit begin komt in plaats van ironie die bij oude titaantjes in de plek is gekomen van de drang tot revolutie. Dit keer zullen de opgestapelde stenen niet omvallen en zullen de grote heren `de grote machine´ niet zegevieren. Het leven gaat niet meer z´n gangetje, het is tijd voor verandering, te beginnen bij jezelf. Op naar La Palma, om rum te halen voor goede gesprekken als we weer terug zijn in Nederland, want terwijl we veranderen mag er ook best nog wat gelachen worden!

 

 

 

picture © jdr-Fairtransport

Share this post:

Neueste Nachrichten, Blogs und Events

Folgen Sie unseren Abenteuern auf Instagram!