De Portugese Noord & ‘Azoren Hoog’ door Schipper Lammert

DATE:01-05   GMT:08.17  POS:40.14  N,11.10  W   COG:170   SOG:8.5

We gaan nu voor de wind met de ra’s vierkant gebrast en oplopende golven van achter.
Het schip schommelt vrolijk en gestaag met een knoop of zeven in zuidelijke richting.
Enkel de dwarse zeilen doen de Ters Hombres op dit moment door het diepblauwe water splijten. Nog een kleine zeven honderd zeemijlen voor de boeg tot we onze volgende bestemming zullen bereiken. Arquipelago da Madeira; een Portugese eilandengroep, bestaande uit drie eilandjes, zo’n vier honderd mijlen ten oosten van de Marokkaanse kust en drie honderd mijlen ten noorden van de Canarische eilanden. De eilanden zijn bekend om hun overweldigende bloemenpracht en overheerlijke wijnen welke ze voorheen al per zeilschip over de oceaan vervoeren.
De temperatuur begint langzamerhand aangenaam te worden in het relatief frisse voorjaar. Overdag met het zonnetje aan dek en s’nachts, toch nog enigzins fris, onder een prachtige sterrenhemel, is het zeer aangenaam varen. De trainees die in Douarnenez aan hebben gemonsterd, zijn ondertussen ingeslingerd en allen genieten het leven aan boord en de eindeloze verte van de zee.

Het ‘Azoren Hoog’ zorgt voor een constante zuidelijke stroming van lucht langs de Portugese kust. Deze ‘Portugese Noord’ is al van oudsher bekend en heeft al eeuwen lang vele zeilschepen in zuidelijke richting gebracht, om vervolgens nieuwe werelden te ontdekken en handel te drijven met verre landen en culturen. Precies deze zelfde winden gebruiken wij nu ook om ons van het Europese continent te doen verwijderen en zo op een zo schoon mogelijke manier, producten overzees te vervoeren in de nieuwe tijd. Deze manier van transport is niet alleen een betere voor onze Moeder Aarde, maar brengt ook aan ieder aan boord een diep respect voor de wonderbaarlijke schoonheid die de natuur onze zintuigen te bieden heeft.

Lammert

Skipper lammert

 

 

 

 

 

 

GENERAL SYNOPSIS: ON BOARD THE TRES HOMBRES
WIND DIR & SPD:NNE
CURRENT DIR:
CLOUDS:0/8
SEA STATE:moderate
SEA TEMP:14.5
AIR TEMP:15
AIR PRES:1028

 

Share this post:

Neueste Nachrichten, Blogs und Events

Folgen Sie unseren Abenteuern auf Instagram!